Rakı Nedir ve Nasıl Yapılır?
Rakı, farklı meyveler kullanılarak üretilebilse de, ülkemizde kullanılan en yaygın ana maddesi üzüm olan ve genelde anason ile tatlandırılarak yapılan, alkollü bir içki türüdür. Rakı, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde üretilmeye başlanmış olup zamanla ülkemizdeki en popüler alkollü içki haline gelmiştir.

Güncel Rakı Fiyatları
Evde Alkol Yapımı ve Etil Alkol Fiyatları

Rakı Nasıl Yapılır?
Mayşelenen, yani öğütülmüş tahılın içindeki nişastanın sıcak su ile tanklarda birleştirilerek şekerli suya dönüşmesi işleminin ardından, fermante edilen (oluşan şekerli su ve etil alkol mayasının birleşimi ile elde edilen) üzüm şırasının, pastörize edilerek damıtılması sonucu oluşan yüksek alkollü karışıma suma adı verilir.

Meyan kökü eklenerek, bakır imbiklerde anason tohumu ile uygulanan fraksiyonel distilasyon işleminden sonra suma, yüksek alkol oranına sahip olduğundan su ilave edilerek ve tatlandırılarak içime uygun alkol seviyesine getirilir.
Ardından havalandırılarak rakının olgunlaşması sağlanır. Son olarak rakı şişelenmeden önce en az bir ay dinlenmeye bırakılır.
Birbirinden Lezzetli 10 Rakı Mezesi ve Tarifleri
Fraksiyonel distilasyon yani damıtma sırasında oluşan rakının orta kısmı oldukça yüksek alkollüdür ve bu kısma göbek adı verilir. Üst ve son bölümler yerine orta kısmın kullanılarak elde edilen rakıya da göbek rakısı denilir ve diğer rakılara kıyasla göbek rakısı daha kaliteli olarak kabul edilir.
Distilasyon, rakı, votka, cin, viski gibi içkilerin yapımında uygulanan bir işlem olup, distile edilen içkiler ortalama yüzde 40 civarı alkol oranına sahiptir. Ayrıca bu işlem sonrası oluşan içki rengini kaybederek saydam denilebilecek bir hal alır.